Lehed

2011 aasta

2011 aasta tõotab tulla tihe õppimise aasta. Kohe algusest läks pauguga lahti. Kõigepealt poolelioleva Digipiltide kursuse jätkamine, seejärel kohe algav Uurimistööde vormistamise õppimisüritus Koolielus ja muidugi EVO. EVO, ehk Electronic Village Online on traditsiooniliselt minu jaanuarikuises kavas juba kolmandat aastat. Kursused on suunatud inglise keele õpetajatele, osalejaid üle terve maailma ja koolitajad oma ala tõelised eksperdid. Pakutavad kursused on alati nii põnevad ja seda õiget valida on alati raske. Pärast pikka mõtsiklemist otsustasin sellel aastal proovida osaleda lausa kolmel kursusel. Eks pärast paistab, kas suur tükk ajas suu lõhki või mitte.

Kõigepealt Second Life. seda olin ma plaaninud juba mitu aastat. SLis olen ma juba varem käinud, aga mind huvitab eriti metoodika kuidas seda keskkonda keeleõppes ära kasutada.

Seejärel podcasting e. taskuhääling. Ka minu lemmikteema- ja selle teemaga on mul ka mõned koolitamise plaanid, aga sellest ehk kursuse lõppedes.

Ja lisaks veel- sõnavaraharjutuste loomine. Ilmselt igale võõrkeeleõpetajale huvi pakkuv teema.

Koolitajana on see mulle väga põnev kogemus, sest kõik kursused toimuvad erinevates keskkondades. Second Life muidugi SL keskkonnas, lisaks veel Grouply. Podcasting ajeveebi ja WIZIQ vahendusel. Ja sõnavara Moodle ning Tappedin keskkondades.
Koolielu konkursil otsustasin osaleda just enesedistsiplineerimise jaoks. Nüüd ei saa ju enam midagi pooleli jätta.

pühapäev, 30. jaanuar 2011

30. jaanuar AVALON saarel

Pühapäeva hommikuks pakuti kursusel osalejatele veel ühte õppekäiku, seekord AVALON'i saarele. Minul oli õnneks hommik, paljudel aga sügav öö. AVALON'i saar ehitati EL elukestva õppe projektina, mis kestis 2 aastat. Projektis osalesid mitmed asutused, eestvedajateks olid Lanceloti keeltekool. Briti Nõukogu ja Manchesteri Ülikool. Prjketi kohta saab infot nende kodulehelt ja kogukonna lehelt. Projekti ühelks eesmärgiks oli luua Second Life'i keskkond, kus on võimalik läbi viia keelekursusi ning ka koolitusi õpetajatele. Kuigi projekt on praegu ametlikult lõppenud, on saar ikka kasutusel ning seal on võimalik läbi viia õppetööd.

Nagu alati meie õppekäikudel tervitas meid eestoas Gwen Gwasi (Heike Philips), kes on üks projekti eestvedajaid ning alustuseks kinkis meile AVALON'i T-särgi. Ekskursiooni viis läbi Baldric Commons (Graham Stanley), kes töötab praegu Hispaanias Briti Nõukogu juures. Baldric juhatas meid läbi mitmete paikade saarel ning jagas meiega ka enda kogemusi.Siin siis mõned teemad, millel ta peatus.

Miks viia läbi õppetööd Second Life'is? See on üks väheseid e-õppe keskkondi, kus saab luua reaalseid kohti autentseks keeleõppeks. Keskkond annab osalejatele tunde, et nad suhtlevad reaalsete inimestega. Siia saab lisada ka erinevaid helsid, nt. lõkketule praksumine, lindude laul jm. Sellised tunnid jäävad kindlasti rohkem meelde, kui vestlemine mõnes jututoas või Skype'is. Samuti lisandub siia alati ka väike mänguline element. Paljud inimesed on juba loomult visuaalsed, ning selline õppimisviis sobib neile.

Milliseid probleeme võib SL'is ette tulla? Kõigepealt võtab aega, enne kui harjud ära selle keskkonnaga.Neile, kes on harjunud 3D mänge mängima, on see natuke kergem. On väga oluline, et on olemas hea arvuti ja hea internetiühendus.

Milliseid koolitusi on läbi viidud AVALON projekti raames? Päris mitmeid, näiteks itaalia keel algajatele, FCE eksami ettevalmistus, äriinglise keele kursus, väitluskursus, vestluskursus jne.

Millise lisaväärtuse annab SL kursustele? Reaalne osalus, võimalus kasutada rollimänge reaalses keskkonnas, õppijaid saab kiiresti jagada rühmadesse ja paaridesse erinevate saarekeste peale.

Milliseid paiku on saarel? Mitmeid kooslekuteruume, lava, äriküün, kai jne.

Kas siin võib läbi viia ka enda koolitusi? Jah, saar on avatud kõigile. Regulaarse õppetöö jaoks võiks enne kogukonna lehel sellest teada anda.

Milliseid väljakutseid pakub SL'is õpetamine õpetajale? Kõigepealt kindlasti tehniliste probleemide lahendamine. Keeleõppes on väga tähtis, et osalejad kasutaksid kõrvaklappe koos mikrofoniga, muidu hakkab ruumi kaja segama. Muidugi võib neid probleeme ennetada, näiteks kohtuda oalejatega enne Skype'i teel ja õpetada, kuidas reguleerida enda heli tugevust. Muidugi oleks tore, kui kursusel oleks abiline, kes tegeleks nende osalejatega, kellel on tehnilisi probleeme, et mitte raisata teiste aega.

Ringkäik oli põnev nagu alati, suutsin ka seekord korra ära eksida, aga õnneks saatsid head sõbrad mulle kohe koordinaadid, kui märkasid, et ma ei jõudnud järgmisesse sihtpunkti. Tegin ka mõned fotod saarest.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar